Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden


Forside - Sydvestjysk SygehuspilForskningpilNyhedsarkivpil2020pilDecemberpilPalliativforsker på Sydvestjysk Sygehus modtager millionbevilling fra Knæk Cancer

Palliativforsker på Sydvestjysk Sygehus modtager millionbevilling fra Knæk Cancer

Bragt i nyhedsbrevet Palliativforsker på Sydvestjysk Sygehus modtager millionbevilling fra Knæk Cancer den 03. december 2020

Palliativforsker Jarl Sigaard på Sydvestjysk Sygehus modtager sammen med sine forskningskollegaer fra Odense Universitetshospital og Aalborg Universitet en bevilling på 2,6 millioner kroner fra Knæk Cancer. Bevillingen skal anvendes til et forskningsprojekt om en ny digital platform, som skal give tryghed for patienter i den sidste tid.

 

Portræt af Jarl Sigaard
Jarl Sigaard er palliativforsker på Sydvestjysk Sygehus.
 
Patienter, der har en livstruende sygdom, kan få hjælp og støtte af et palliativt team. Desværre venter mange patienter dog alt for længe på hjælpen.
 
Men det vil et nyt forskningsprojekt lave om på, og med en bevilling fra Knæk Cancer på i alt 2.600.000 kroner - og 188.000 kroner fra Sydvestjysk Sygehus til udstyr - bliver projektet nu muligt. Og direktionen på Sydvestjysk Sygehus er meget glade og stolte over den flyvende start.
 
- Det er meget vigtigt for os at give vores støtte til denne meget sårbare patientgruppe. Derfor har vi heller ikke været et øjeblik i tvivl om, at vi skulle støtte med midler til indkøb af nyt IT-udstyr, udtaler Anna-Marie Bloch Münster, lægelig direktør på Sydvestjysk Sygehus.
 
 
Ny digital platform skal give tryghed i den sidste tid
I forskningsprojektet vil forskerne undersøge, om en ny digital platform kan bidrage til at øge livskvaliteten og trygheden hos patienter og pårørende i den sidste tid.
 
Platformen til patienter i et palliativt forløb er udviklet i et samarbejde mellem patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle. Det er sket for at sikre, at platformen tager udgangspunkt i patienternes erfaringer og behov, da det er dem, som den skal virke for.
 
Forskningsprojektet sker i et samarbejde mellem forskere fra Palliativt Team på Sydvestjysk Sygehus, CIMT på Odense Universitetshospital og Laboratoriet for Velfærdsteknologi – Telesundhed & Telerehabilitering på Aalborg Universitet.
 
 
Telepalliation i eget hjem
Fra Sydvestjysk Sygehus er det overlæge og lektor Jarl Sigaard, som står i spidsen i forskningsprojektet. Jarl Sigaard har arbejdet med palliative patienter siden 2012. Men det er første gang, at han i forskningsregi skal være med til at se på betydningen af telepalliation.
 
- Mange palliative patienter foretrækker at være hjemme i egne trygge rammer i den sidste tid, men har samtidig et behov for at opleve den tryghed, som et palliativt team kan bidrage til. Derfor håber vi, at den digitale platform kan bidrage til mere tryghed i den palliative behandling, siger Jarl Sigaard.
 
Den nye platform – under navnet TelePal.dk - samler informationer, så de er lette at tilgå for patienten. Ligesom den vil kunne optimere palliative forløb ved at bringe nye kommunikationsmuligheder i spil med både video- og chatfunktion, som kan bruges af den enkelte patient, pårørende og for sundhedspersonalet, der på tværs af sektorer vil kunne samles om patienten.
 
 
Kan anvendes til andre sygdomme
Selvom langt størstedelen af patienterne i forskningsprojektet består af kræftpatienter, kan den nye digitale platform også anvendes af andre patientgrupper. Det gælder for eksempel KOL-, hjertesvigtspatienter og patienter med ALS, som er i et palliativt forløb.
 
Forskningsprojektet starter allerede den 1. januar 2020. Det er en dag, som Jarl Sigaard ser frem til, ligesom han glæder sig over, at Sydvestjysk Sygehus med projektet i ryggen vil kunne tilbyde de kommende medicinstuderende forskningsmuligheder inden for den palliative behandling.
 
Kraeftensbekaempelse

Siden er sidst opdateret 15-1-2021Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring