Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Forside - Sydvestjysk SygehuspilForskningpilNyhedsarkivpil2018pilNovemberpilPengeregn til forskning i kronisk smerte på Sydvestjysk Sygehus

Pengeregn til forskning i kronisk smerte på Sydvestjysk Sygehus

Forskningsgruppen bestående af Bibi Gram, Carsten Kock-Jensen og Niels-Peter Brøchner har modtaget i alt 3.788.135kr fra Sundhedsstyrelsen og Gigtforeningen

 

.
Fra venstre: Niels-Peter Brøchner, post.doc og projektansvarlig, Bibi Gram, lektor, og Carsten Koch-Jensen, neurokirurg, Sydvestjysk Sygehus
 

Støtte til forskning i kronisk smerte
Smerteklinikken i Neurologisk afdeling og Enheden for Sundhedsfaglig Forskning på Sydvestjysk Sygehus har udarbejdet et projekt, der i samarbejde med Smertecenter Syd på Odense Universitetshospital (OUH) skal undersøge en ny behandlingsmetode af kronisk smerte for patienter med slidgigt i knæet. I den forbindelse har forskningsgruppen bestående af Bibi Gram, lektor, Carsten Kock-Jensen, neurokirurg, og Niels-Peter Brøchner Nielsen, post.doc. og projektansvarlig, modtaget 3.638.135kr fra Sundhedsstyrelsen og 150.000kr fra Gigtforeningen til udarbejdelse af projektet.
Projektgruppen har et videnskabeligt samarbejde med Smertecenter Syd på OUH, men projektet er forankret på Smerteklinikken i Neurologisk afdeling og ved Enheden for Sundhedsfaglig Forskning på SVS.


Et stort problem på verdensplan
’Kronisk smerte udgør et stort problem på verdensplan, og har både kliniske, sociale og økonomiske konsekvenser. I Danmark og i resten af Europa er 20 procent af alle kroniske smerte tilstande relateret til slidgigt. Over 300.000 mennesker er blevet diagnosticeret med slidgigt i Danmark alene, og man mener, at dette antal vil stige betragteligt i fremtiden’ fortæller Niels-Peter Brøchner Nielsen, som er ansat som post.doc. på SVS og er tilmed projektansvarlig for dette nye studie.


Baggrunden for dette nye studie
Slidgigt forekommer ofte i knæet og kan være forbundet med mange smerter og nedsat funktionsdygtighed, hvilket kan føre til nedsat livskvalitet.
’I mange tilfælde kan slidgigt i knæet ende med en større operation, hvor knæet skal rekonstrueres med henblik på at skabe et smertefrit led - en såkaldt alloplastik. Dette betragtes som en effektiv behandlingsmetode for slidgigt i knæet. Dog er ikke alle patienter egnet til operation og operationen kan tilmed være forbundet med komplikation og deraf genoperation. Studier viser at mere end hver femte patient, der modtager denne form for operation, oplever vedholdende og uændret smerte efterfølgende. Dette har store socioøkonomiske konsekvenser og indikerer, at der er akut brug for nye behandlingsmetoder af slidgigt i knæet’ forklarer neurokirurg Carsten Koch-Jensen.


Smertebehandling med kulde - Cryoneurolyse
’Cryoneurolyse er nedkøling af smertefølsomme nerver og de foreløbige resultater af denne metode, har været lovende for patienter med slidgigt i knæet. De har oplevet en klar smertelindring og få bivirkninger’ fortæller Niels-Peter Brøchner Nielsen. 
Flere studier er nødvendige for at bedømme om Cryoneurolyse er uden bivirkninger, om den er effektiv til at mindske smerte og om den burde implementeres bredt i sundhedssystemet.
Projektansvarlig Niels-Peter Brøchner Nielsen beskriver forskningsprojektets design og metode: ’Det er et Randomiseret Kontrolleret Forsøg (RCT). Patienter med slidgigt i knæet bliver fordelt ved lodtrækning i to behandlingsgrupper. Den ene gruppe modtager kulde behandling og den anden gruppe modtager placebo. Efterfølgende vil begge grupper deltage i et 8 ugers træningsforløb. Deltagerne evalueres før og efter behandling for at vurdere graden af smerte, livskvalitet og funktion af knæet.’


Smertelindring for patienter, så de selv kan træne
Bibi Gram forklarer, hvordan at patienter med slidgigt i knæet i Danmark tilbydes at deltage i et standardiseret træningsforløb anbefalet af Sundhedsstyrelsen.  Cryoneurolyse forinden kan potentielt give patienten smertelindring og øget funktionsdygtighed, og dermed være med til at øge effekten af træning. 

’Dette kan muligvis give endnu bedre behandlingsresultater på sigt, og eventuelt være med til at udsætte eller helt undgå operation, samt nedsætte indtag af medicin’ supplerer Carsten Koch-Jensen.

Ved spørgsmål omkring forskningsprojektet kan Enheden for Sundhedsfaglig Forskning kontaktes. Find yderligere info her
 
 
 

Siden er sidst opdateret 30-11-2018Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | www.sydvestjysksygehus.dk