Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Nyhedsbrev til almen praksis - Juni 2018

Fyraftensmøde 27-2-2018 oplæg v. Troels Tei

Foto: Overlæge Troels Tei holder oplæg til fyraftensmødet om plastikkirurgi 27/2 2018.

 

Nyheds brevets indhold:

 

Rettelser til seneste nyhedsbrev (januar)

I artiklen om de nye ortopædkirurgiske specialer står der, at der skal henvises via Cosmic til hhv. idrætsmediciner og håndkirurg. Ved korrekt henvisning skal lokationsnummer fremgå: 5790000215454 (Ortopædkirurgisk Ambulatorium). Vi beklager fejlen.  

 

Sexologisk Klinik på Sydvestjysk Sygehus

Der er stor fokus på, at et tilfredsstillende seksualliv er vigtigt for patienters sundhed. For at imødekomme dette, har Urologisk Afdeling valgt at øge tilbuddet til patienter med sexologiske problemer. Det er nu muligt at henvise patienter til Sexologisk Klinik, Urologisk Afdeling. Sygeplejerske Birgitte Tingskov og læge Majken Højrup Wiborg har begge en Master i Sexologi og varetager klinikkens drift. Formålet er at tilbyde patienter med sexologiske problemstillinger en bred vurdering og rådgivning med inddragelse af såvel de biologiske, psykologiske som de sociale aspekter.


Hvem kan henvises?
Mænd over 18 år med problemstillinger knyttet til erektil dysfunktion, ejakulationsbesvær (manglende, for tidlig, for sen udløsning), hyperseksualitet, manglende lyst og manglende orgasme kan henvises, meget gerne sammen med partner.
Se i øvrigt i henvisningskriterier, hvilke undersøgelser der anbefales udført før henvisning.


Ved korrekt henvisning skal lokationsnummer til Urologisk Ambulatorium fremgå: 5501 04U


Alle læger kan henvise patienter, men al sundhedspersonale er velkomne til at skrive med henblik på evt. sparring.
Med ønske om godt samarbejde.
Birgitte Tingskov og Majken Højrup Wiborg

 

Akupunkturklinik i Esbjerg Jordemodercenter lukker

Der har i flere år været en akupunkturklinik i Esbjerg Jordemodercenter, ligesom alle konsultationsjordemødre i udekonsultationerne giver akupunktur til gravide.
Pr. 1. juli 2018 lukker tilbuddet og åbnes ikke igen. Der tilbydes dog fortsat akupunktur i forbindelse med fødslen.
 

Svangreambulatoriet/fødegangen informerer 

Det er ikke længere muligt at faxe til Svangreambulatoriet/fødegangen.
Alle vandrejournaler, både til Svangreambulatoriet og Jordemo-dercentret (to sæt) sendes pr. post til:
Svangreambulatoriet
Sydvestjysk sygehus
Finsensgade 35
6700 Esbjerg


Så snart papirerne fra praktiserende læge er modtaget, sendes automatisk en tid til patienten, både til skanning samt første tid til jordemoder. Indkaldelsen kommer i patientens e-boks.
 

Radiologisk og Nuklearmedicinsk afdeling informerer

Akut Radiologi – knogler (hverdage)
 

 • Perifere skelet - Obs. fraktur, tages både i Esbjerg og Grindsted - patienterne meldes akut på 79 18 32 65. Patienterne skal være på Radiologisk Afdeling før kl. 15.00 - efter dette tidspunkt henvises til Skadestue/Skadeklinik.
 • Axiale skelet (thorax, columna, bækken, hofte) - Obs. frak-turer/pneumothorax skal alle henvises til Esbjerg og meldes akut på 79 18 32 65.


Patienterne skal være på Radiologisk Afdeling før kl. 15.00 - efter dette tidspunkt henvises til Skadestue/FAM.
Hvis røntgen viser fraktur, henvises patient til skadestue/skadeklinik, hvis traume er <24 timer. Er traumet >24 timer, videresendes patient til Ortopædisk Ambulatorium.
Hvis røntgen ikke viser fraktur, hjemsendes patient til svar ved egen læge, alle undersøgelser beskrives akut.
Ønsker man særskilt ortopædisk tilsyn, skal man sende henvisning til Ortopædisk Ambulatorium.

 

Åbent Ambulatorium for røntgen af Thorax, columna, bæk-ken/hofte, ekstremiteter. Åbningstider:

 • Mandag, tirsdag, onsdag kl. 09.00-14.00.
 • Torsdag kl. 09.00-17.00
 • Fredag lukket

Afdelingen skal inden patientens ankomst have modtaget en elektronisk henvisning med tydelig markering af "Åbent ambulatorium" i anamnese-feltet.
Patienten skal være over 15 år, selvhjulpen og selvtransporterende. Svartid er som tidligere ca. 4-6 dage.

 

Sternoclavikulærled og sacroilliacaled
Patienter med klinik i forhold til sternoclavikulærled samt sacroilliacaled bør få foretaget en MR-eller CT-skanning og ikke en almindelig røntgen-undersøgelse, da dette sjældent giver diag-nostisk udbytte. Derfor anbefales praktiserende læger at sende en henvisning med fyldestgørende anamnese, så indkalder afdelingen til den mest hensigtsmæssige undersøgelse. Husk derfor at udspørge patienten i forhold til kontraindikationer for MR. Send ikke denne patientkategori i Åbent Ambulatorium.
Scolioseproblematik bør ligeledes henvises til udredning ved rygkirurger før konventionel røntgen.
Læs mere her: Link til retningslinje.  
 

Opdateret oversigt – lettere adgang til SVS for almen praksis

I samarbejde med afdelingerne på SVS, er der nu tilføjet kontaktoplysninger til flere afdelinger. Der oplyses også hvilke afdelinger, der råder over akutte/sub-akutte tider.
Oversigten er tilgængelig på sundhed.dk via dette link. Det er vigtigt, at kontaktoplysningerne ikke udleveres til patienter.
 

Gennemgang af SOR-adresser på SVS

I efteråret 2017 blev der lavet en gennemgang af EDI-typer på alle SVS enheder. Gennemgangen har ført til, at nogle EDI-typer er fjernet fra afdelinger, hvor det ikke skal være muligt at sende til lokationsnummeret.

Hvis almen praksis bruger ’favoritlister’ i eget system, er det vigtigt at disse opdateres. SOR bliver automatisk opdateret i systemerne, men opdateringerne ”følger” ikke med i favoritlisterne.  
 

KDA informerer 

 • Per 1.6.18 er det muligt for borgere UDEN NEM-ID at booke tid til blodprøvetagning og EKG på telefon alle hverdage mellem kl 13-14.
   
 • Siden 1.2.18 er det muligt at selvbooke Glukose- og Lakto-sebelastninger til voksne i Esbjerg, Grindsted og Varde samt spermaprøver i Esbjerg.
   
 • Fra primo 2018 har forældre til børn <15 år haft mulighed for telefonisk tidsbestilling. Fra 1.6.18 sker dette i tidsrummet fra kl. 13-14 alle hverdage.
   
 • Vi har oplevet en stor stigning i besøgene i vores ambulatorium. Nu runder vi snart 10.000 patienter pr. måned. Der er mest travlt i vores ambulatorier mellem kl. 9-11 alle dage, mindst travlt senere på dagen. Husk lang åbningstid hver tirsdag til kl. 18.
   
 • For at tilgodese patienternes ønsker om at booke tid, er det  vigtigt, at praksis husker at få lagt rekvisitionerne op på hotellet. Foreligger der ingen rekvisition, kan patienterne ikke booke tid, hverken elektronisk eller per telefon.
 • Fra 1.7.18 varetages blodprøvetagning i Varde udelukkende tirsdage og torsdage. På disse dage udvides åbningstiden. Åb-ningstider tirsdage kl. 7.15-14.15 og torsdage kl. 7.15-15.15. Onsdage vil der således fremover være lukket.
   

I BCC er en rekvisition tilgængelig i 30 dage fra praksis og 60 dage for afdelingerne, så bliver der automatisk ryddet op i inaktive rekvisitioner.
Bookingsystemet:

 • 30 dage tilbage og 30 dage frem ved almindelige blodprøver og ekg.
   
 • 1 dag tilbage og 1 dag frem ved hasteblodprøver
   
 • 1 dag tilbage og 3 dage frem ved forlig
   
 • 6 dage tilbage og 6 dage frem ved INR

   

Fyraftensmøder

Der er indtil videre afholdt tre spændende fyraftensmøder i år. I februar var emnet plastikkirurgi. I april stod Neurologisk Afdeling for programmet, bl.a. med en gennemgang af forskellige hovedpinetyper og information om en regional opdatering vedr. trombolyse, procedure og kardinalsymptomer.
I maj var temaet ”nyt fra SVS”, hvor lægefaglig direktør Alan Kimper-Karl fortalte om lægeuddannelsen v. Syddansk Universitet, Esbjerg, der fra 2022 får 50 studiepladser på kandidatuddannelsen.
Som omtalt i dette nyhedsbrev har SVS slået dørene op for en sexologisk klinik. Medarbejdere herfra fortalte om hvilke pro-blemstillinger, der kan henvises med og deres tilbud om både behandling og samtaler.
 

 

Kommende fyraftensmøder

Datoer for fyraftensmøder resten af året meldes ud i det næste nyhedsbrev. De kommende temaer, der er i støbeskeen omhandler pædiatri og kirurgi.
Som noget nyt kan tilmelding registreres i plan2learn. Det er ikke nødvendigt at oprette sig som bruger eller at oplyse CPR-nummer ved tilmelding. Vejledning hertil sendes sammen med invitationer.

 

På hjemmesiden www.svs.dk/praksissamarbejde findes både invitationer til kommende fyraftensmøder og oplæg fra tidligere møder.


Siden er sidst opdateret 27-6-2018Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | www.sydvestjysksygehus.dk