Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

PROMETHEUS - et projekt om leversygdom hos svært overvægtige

Hvem kan deltage?

PROMETHEUS projektet henvender sig til personer med BMI over 35

(udregn dit BMI her http://www.bmitest.dk).

Vi leder både efter personer med BMI over 35, der er indstillet til fedmeoperation, samt personer med BMI over 35, der ikke skal gennemgå fedmeoperation. 

Projektet i korte træk

·         Vi undersøger hvad leversygdom forårsaget af svær overvægt betyder for brugen af sundhedsydelser og overlevelse.

·         Vi undersøger både svært overvægtige, der er indstillet til fedmekirurgi og svært overvægtige, der ikke har et ønske om fedmekirurgi.

·         Alle med et BMI over 35 har høj risiko for at have fedtleversygdom og derfor tilbydes du, som led i projektet, en grundig undersøgelse af din lever.

·         Undersøgelserne omfatter udtagning af prøver fra fedtvæv og levervæv, samt opsamling af afførings-, urin-, hår- og spytprøver.

·         Man undersøges ved starttidspunktet, efter 6 måneder/under fedmeoperation og igen efter henholdsvis 2, 5 og 10 år.

 

Hvad er formålene med projektet?

PROMETHEUS er et projekt, der undersøger,

·         Om din lever er syg, som følge af overvægt.

·         Hvordan vi kan blive bedre til at finde alvorlige grader af fedtleversygdom forårsaget af overvægt.  

·         Hvad dine gener betyder for din risiko for at udvikle alvorlig leversygdom, som følge af svær overvægt.

·         Om fedtleversygdom har betydning for, hvor mange komplikationer, du får efter en eventuel fedmeoperation.

·         Hvilke grader af fedtleversygdom der bedres efter en fedmeoperation, og hvilke der medfører varig leverskade trods fedmeoperation.

·         Hvordan svær overvægt påvirker din hjernefunktion. 

 

Hvad får jeg ud af at deltage i projektet?

Som deltager i projektet bliver du grundigt undersøgt for tilstedeværelsen af fedtleversygdom, når man er overvægtig, er man nemlig i høj risiko for at have fedtleversygdom – og i særlig grad, hvis man også har diabetes. Du vil få resultater på alle scanninger og blod og vævsprøver og såfremt disse giver grund til yderligere udredning, vil vi tilbyde dig dette. Desuden vil vi som led i projektet følge op på, hvorvidt din leverskade bedres med tiden eller bliver værre. Vi vil vejlede dig til at opnå bedring af tilstanden, hvis vi finder at din lever er så påvirket, at det kræver aktive tiltag, så som vægttab. Du vil, som deltager i projektet, også blive tilbudt en grundig vurdering af din psykiske og mentale status, og såfremt der findes behov for dette, vil vi hjælpe dig til videre udredning af eventuelle problemer i den retning. Du kan få refunderet dine transportudgifter, hvis de er over 100 kroner og du kan søge om godtgørelse af tabt arbejdsfortjeneste på de dage du møder til vævsprøveudtagning.

 

Hvad kræver det af mig at deltage i projektet?

Som projektdeltager skal man kunne afse tre hele dage til projektet over de næste 10 år. Først og fremmest skal der ved starttidspunktet udtages en vævsprøve fra din lever, samt en fedtvævsprøve for at bestemme med sikkerhed, hvor syg leveren er som følge af overvægt.

Derudover skal du være indstillet på at komme forbi sygehuset for at aflevere blod, urin, afføring og spytprøver ved yderligere tre lejligheder.

 

Kontakt os på mail hvis du vil vide mere om muligheden for at blive projektdeltager

harjegfedtlever@rsyd.dk

Hvis du er professionel og vil vide mere om projektet kan projektansvarlige læge Mette Munk Lauridsen kontaktes på

Mette.Enok.Munk.Lauridsen@rsyd.dk

Eller ring og hør nærmere på telefonnummer

78 18 45 27

Læs mere om vore samarbejdspartnere på:

Center for Leverforskning OUH

Syddansk Universitet ATLAS


Siden er sidst opdateret 15-1-2021Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring