Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Den optimale siddestilling ved toiletbesøg

Palliativt Team SVS informerer
Kilde: specialsygeplejerske og forfatter Gerd Johnsen


Mange mennesker har problemer med afføring. Det skønnes at omkring 10-20 % af den danske befolkning lider af forstoppelse i en eller anden grad.

 
Når man bliver alvorligt syg, påvirkes de faktorer, der har betydning for den normale tarmfunktion (se figur 1). Mange oplever derfor at få forstoppelse. Bl.a. er opioider, dvs. morfinpræparater mod stærke smerter, kendt for at give forstoppelse ved at nedsætte tarmbevægelserne.


 

Den optimale siddestilling ved toiletbesøg, figur 1. Kilde: Gerd Johnsen
 
Figur 1
 
Egentlig er det at sidde på et toilet unaturligt, når vi skal af med afføring. Som udgangspunkt er det bedst at sidde på hug, som vi gjorde i tidernes morgen, og som en stor del af verdens befolkning stadig gør. Når man sidder på hug, udretter man vinklen mellem tyktarmen og endetarmen (den anorektale vinkel) og den muskelslynge, der støtter lukningen afslappes, således at der er fri passage for afføring.

Hvis vinklen ikke er udrettet ved toiletbesøg, kan der opstå mangelfuld tømning, pres på bækkenbunden og endetarm, som kan resultere i fx hæmorider, inkontinens og fremfald af endetarm. Selvom man får afføringsmidler, kan man stadig opleve problemer med forstoppelse, og her kan forklaringen nogle gange være, at den anorektale vinkel ikke bliver udrettet.


Den rette siddestilling

I praksis betyder det, at man skal prøve at efterligne den hugsiddende position på toilettet. Se figur 2.

  • Dette kan man gøre ved at sikre sig, at man altid har godt fodfæste, og hvis toilettet er for højt eller dine ben for korte, er det en god ide at sætte fødderne op på en skammel. 
  • Svaj i lænden, læn dig let forover og læg dine hænder eller albuer på knæene.
  • Træk vejret dybt og pres med mellemgulvet.
 
Den optimale siddestilling ved toiletbesøg, figur 2.Kilde: Gerd Johnsen

Figur 2. Siddestilling ved defækation
Kilde: Gerd Johnsen

 

Hvis man er sengeliggende, kan det ligeledes være et problem at komme af med afføring på et bækken. Man kan da lejres på venstre side, benene trukket op og halebenet bagud. Se figur 3.

Sidder man på bækkenstol, er det vigtigt, at der er monteret benstøtter på bækkenstolen, gerne så benene klemmes lidt op mod maven eller at man kan nå jorden. Det er meget svært at bruge bugpressen, hvis benene svæver ude i det fri. Derudover hvis muligt, at bækkenstolen ikke er kippet bagud.

 

Den optimale siddestilling ved toiletbesøg_figur 3Kilde: Gerd Johnsen
Figur 3. Liggende stilling ved defækation
Kilde: Gerd Johnsen
RSD SVS logo
 


Siden er sidst opdateret 30-3-2021Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring