

Generelt
Enhver skade eller kirurgisk indgreb i hånd og fingre efterlader større eller mindre arvævs- og adhærencedannelse i glidevævet. Arvævsdannelse kan resultere i forringet fleksibilitet, kraft og overførsel, nedsat ledbevægelighed og nedsat styrke i det berørte væv. Arvævet modner over ca. et år hvad angår størrelse, form og styrke, men det forsvinder ikke. For at opnå og beholde elasticitet og minimere adhærencedannelse, må det kollagene bindevæv styres, således at det organiserer sig i normal længderetning. At styre det kollagene væv forudsætter, at vævet hurtigt mobiliseres efter en skade eller efter en operation.
Der, hvor skaden er sket, kan nervetrådene være overskårede eller have været udsat for tryk. De kan blive irriterede og gøre ondt, eller der kan være andre føleforstyrrelser (ex. sovende fornemmelse).
Princippet bag arvævsbehandling
Tidlig mobilisering mindsker arvævs- og adhærencedannelse, og herved reduceres risikoen for at strukturerne klæber sammen.
Tidlig behandling af ødem reducerer arvævsdannelse. Ødem øger mængden af bindevæv og skaber mere arvæv. Ødem reducerer muligheden for at bevæge over led og kan medføre stive led og kontrakturer på grund af øget bindevævsdannelse.
Langsom sårheling på grund af fx. infektion eller hæmatom øger arvævsdannelsen.
Forslag til øvelser
Øvelserne udføres tre til fire gange dagligt i ca. 10 minutter pr. gang.
Brug gerne en e-vitamin salve eller olie til at smøre arvævet med. Anvend den udleverede silikone gelefolie.
Siden er sidst opdateret 24-7-2017
Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring