Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Stenfjernelse gennem urinlederen (Ureteroskopisk stenfjernelse)

Årsag
Operationen foretages hvis en sten, som er dannet i nyren, vandrer ned i den snævre urinleder og sætter sig på tværs med enten total eller delvis aflukning af urinpassagen til blæren til følge.

Før operationen
Er du i behandling med blodfortyndende medicin skal du aftale med lægen om du skal holde pause med det inden operationen

Er der nogen forberedelser?
Du skal medbringe en morgenurinprøve, som vi undersøger for bakterier.
Har du symptomer på blærebetændelse skal du gå til egen læge og få undersøgt urinen inden undersøgelsen

Hvordan foregår operationen
Operationen foregår under bedøvelse. Lægen fører et kikkertinstrument (ureteroskop) op gennem urinrøret, op til blæren og videre til urinlederen.
Gennem kikkertinstrumentet anvender lægen forskellige instrumenter for at knuse og fjerne stenen.

Desuden vil lægen ofte lægge et dræn (et JJ-kateter) i urinlederen i slutningen af operationen for at sikre urinens passage til blæren.
Urinlederen går fra nyren og ned til blæren. Et JJ-kateter er et tyndt hult gummirør, der har en krølle i hver ende.
De to krøller medfører, at JJ-kateteret ligger fast i urinlederen.
Den ene krølle ligger i nyrebækken og den anden ligger i blæren.

Til slut vil Lægen eventuelt lægge et kateter i blæren (blærekateter). Gennem blærekateteret vil urinen, løbe ned i en kateterpose der hænger på siden af sengen. 

Efter operationen
Blærekateteret fjernes, når der ikke er blod i urinen. Det er ofte senere på operationsdagen.
Efter blærekateteret er fjernet, kan der opstå svie ved vandladning, hyppig vandladning og/eller besvær med at kontrollere vandladningen.

Symptomerne forsvinder som regel efter et par dage. Det er vigtigt at drikke rigeligt de efterfølgende dage for at skylle blæren godt igennem.
Vi anbefaler et væskeindtag på cirka 2 liter dagligt. Det vil medføre øget urinproduktion, som skyller systemet igennem.

Hvis du har fået anlagt JJ-kateter
Den store mængde urin vil skylle JJ-kateteret godt igennem og på den måde nedsætte risikoen for blærebetændelse.

Blod i urinen: JJ-kateteret kan ridse lidt i slimhinden i blæren. Dette betyder at der ind i mellem vil være lidt blod i urinen. Dette er helt normalt, men der må ikke være blodklumper i urinen.

Smerter og irritation ved nyre og blære: Der kan opleves smerter og irritation fra nyre og blære på grund af JJ-kateteret.
Det er meget individuelt i hvilken grad det opleves.

Årsagen til smerter og irritation kan være øget trykforhold i nyren og at blæren trækker sig sammen om krøllen i enden af JJ-kateteret.
Der kan også opleves, smerter og irritation fra JJ-kateteret under fysisk aktivitet og ved stillingsændring f.eks. fra siddende til oprejst stilling.
Håndkøbsmedicin som f.eks. tablet Pamol kan som oftest hjælpe på de nævnte gener.

Kontrol
Du vil få en tid til at få fjernet dit JJ-kateter i Urologisk Ambulatorium. Det foregår ambulant, så du kommer hjem igen samme dag.
Oftest bliver JJ-kateteret fjernet 14 dage efter operationen.

Logo


Siden er sidst opdateret 2-8-2017Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | www.sydvestjysksygehus.dk