Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

MR kontraststof

I forbindelse med nogle MR undersøgelser kan det være nødvendigt at give dig en indsprøjtning med kontrastvæske. Kontrasten føres med blodet rundt i blodbanen ud til kroppens organer. Dette hjælper radiologen til lettere at kunne skelne visse sygdomme fra normalt væv.

Venflon anlagt i albuebøjning
Venflon anlagt i albuebøjning

Hvordan får jeg kontrasten?
Kontrastvæsken indsprøjtes før eller under undersøgelsen. Det foregår oftest med en almindelig sprøjte, hvor radiografen står ved siden af. Ved visse undersøgelser hvor kontrasten skal gives mere præcist anvender vi en automatsprøjte. Til disse undersøgelser skal der tages billeder med det samme og derfor startes sprøjten fra kontrolrummet.

For at kunne give dig kontrastvæske, anlægges en såkaldt venflon (drop). Dette er et blødt plasticrør med en nål indeni. Når der er prikket hul på blodåren, trækkes nålen ud så der kun er plasticrøret tilbage i blodåren. Oftest lægges venflon i en blodåre i albuebøjningen eller på håndryggen. Har du fået indopereret en injektionskapsel (Port-a-Cath) kan denne ofte anvendes til at give kontrasten i.

Er der bivirkninger ved kontrasten?
Det er de færreste der mærker noget til kontrasten, men enkelte kan få metalsmag i munden eller let kvalme. Disse fornemmelser forsvinder i løbet af et par minutter. Det er vigtigt at du straks fortæller personalet, hvis du oplever andre symptomer. Alvorlige bivirkninger så som udslæt og åndenød er meget sjældne, men hvis de opstår, vil du blive tilset af en læge.

Hvornår er kontrasten ude af kroppen?
Kontrasten udskilles gennem nyrerne med urinen. Det vil ikke være synligt i urinen. Normalt er stoffet udskilt fra kroppen i løbet af 24 timer. Hvis du har dårlig nyrefunktion tjekker personalet dine blodprøver for at sikre sig, at dine nyrer kan udskille kontraststoffet. Har du ikke fået tage blodprøve for nyligt, vil du få foretaget en på Radiologisk Afdeling. Dette foregår ved et lille prik i øret og tager et par minutter.

Forholdsregler efter kontrasten?
ingen særlige forholdsregler

Amning
Hvis du ammer, må dit barn ikke drikke din mælk i 24 timer efter injektionen. En del af kontraststoffet kan komme over i mælken. Du skal malke mælken ud og smide den væk. Efter 24 timer kan du fortsætte amningen som normalt.

Logo


Siden er sidst opdateret 30-3-2021Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring