Dette er tekstversionen af Smertebehandling
Klik her for at komme til den grafiske version af Smertebehandling

Forside - Læs op - Sitemap


Smertebehandling


Børn og smerter
For mange børn er smerte en diffus oplevelse, som de har svært ved at sætte ord på. Det sundhedsfaglige
personale på Børneafdeling 640 og Børneambulatoriet 643 er uddannet i at tolke børns tegn på smerte og ubehag. Vores observationer samt vores viden om barnets sygdom og operation giver os et vigtigt fingerpeg.
Vi har også brug for din hjælp til at vurdere barnets smerter, da du kender dit barns reaktioner fra hverdagen.


Målet med smertebehandlingen
Målet er, at barnet så vidt muligt er fri for smerter. Lige efter en operation vil det dog altid gøre lidt ondt at komme ud af sengen, men barnet bliver hurtigere rask, når det kommer i gang med hverdagen igen.


VAS - et mål for børns smerter
VAS-linealen er en slags 'smerte-termometer' På VAS-linealen kan barnet angive sin smerte på en skala fra 0 til 6 - hvor '0' betyder 'ingen smerter' og '6' betyder 'den værst tænkelige smerte'. Linealen bruges på børn fra 7-8 års alderen. (VAS står for Visuel Analog Skala). Vi har erfaret, at VAS-linealen er et godt værktøj til at måle barnets oplevelse af smerterne. Jo tidligere vi bliver opmærksomme på barnets smerte, jo bedre mulighed har vi for at forudse og behandle smerterne.
Derfor viser vi ofte barnet VASlinealen før en eventuel operation, så barnet bliver fortrolig med den. Du må også gerne bruge linealen, når du ser tegn på, at barnet har ondt.


Hvordan behandler vi børnenes smerter
Vi giver medicin på faste tidspunkter.
Når vi forudser, at barnet kan få ondt i flere dage, giver vi næsten altid smertestillende medicin på faste tidspunkter døgnet rundt. Vi bruger følgende præparater: Panodil, Bonyl, Ibuprofen, Diclon og Morfin eller hvad der er aftalt med lægen.
Nogle præparater kan gives som tabletter, andre i form af stikpiller, mikstur, brusetabletter eller gennem drop, som barnet i forvejen har på hånden eller armen.

 

Det er desuden vigtigt, at bruge distraktion og beroligelse i forbindelse med smertebehandling, her spiller I som forældre en meget vigtig rolle.


Myter og fordomme om medicin mod smerter

Medicinsk smertebehandling gives selvfølgelig lige som anden behandling i samarbejde og efter aftale med forældrene/myndighedsindehaver.
Nogle forældre er utrygge ved at barnet får smertestillende medicin, for “vi plejer ikke at spise smertestillende medicin i vores familie”. Måske lurer også frygten for, at barnet skal blive narkoman af at få morfin.

Vores erfaring er imidlertid, at medicin mod smerter er vigtig, når man har ondt i forbindelse med sygdom og operation. Når barnet bliver fri for smerter, kan det hurtigere komme i gang igen og blive rask. Som regel bruger vi almindelig håndkøbsmedicin, og hvis smerterne er meget stærke, også morfin. Vi afpasser nøje behandlingen efter barnets alder, vægt og smerteniveau, og begynder at aftrappe behandlingen, så snart vi vurderer det er forsvarligt. Hverken voksne – eller børn - bliver narkomaner af at få morfin, når de har ondt.


Har du spørgsmål, eller er du i tvivl om noget, så tal med din kontaktperson.

Venlig hilsen
Smerteteamet

LogoRegion Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk