Dette er tekstversionen af RS-virusinfektion
Klik her for at komme til den grafiske version af RS-virusinfektion

Forside - Læs op - Sitemap


RS-virusinfektion


RS-virus er et forkølelsesvirus, der kan give særlige kraftige symptomer hos mindre børn (under 1½ år).
Infektionen optræder som regel fra november til april måned. RS-virus er meget smitsomt. Det smitter via snot eller spyt og ca. 3-7 dage efter smitte bliver barnet forkølet, hoster og får ofte feber. RS-virus kan vare mellem få dage og 3 uger, men i de fleste tilfælde har barnet det bedre efter 1-2 uger. Efter overstået infektion er der kun kortvarig beskyttelse mod ny smitte. Dvs. barnet kan godt få RS-virus flere gange samme sæson.
Store børn og voksne kan også få RS-virus, da oftest med forkølelse, halssmerter og let feber.


Symptomer
Barnet får en svær forkølelse med hoste og sejt slim, som specielt mindre børn kan have svært ved at hoste op. Der er påvirket vejrtrækning, hurtig og/eller hvæsende, og barnet får feber. Ofte bliver barnet blegt, mat og udtrættet af symptomerne. Dvs. de har ikke altid kræfter til at sutte, drikke eller spise. Som komplikation til
RS-virus ses lungebetændelse og mellemørebetændelse.


Hvad kan du gøre
Du kan lindre symptomerne derhjemme ved at løsne snottet i næsen med saltvandsdråber. Små saltvandspipetter købes på apoteket.
Eleverer hovedgærdet i barnets seng, og tilbyde hyppige måltider/ væske. Da det er en virusinfektion, kan den ikke behandles med penicillin el.lign. medikamenter. Det kan dog blive nødvendigt med indlæggelse på Børneafdelingen.


Hvornår skal du søge læge


Behandling
Hvis barnet er betydeligt vejrtrækningsbesværet, kan det blive nødvendigt med indlæggelse på Børne- og Ungeafdelingen. Ved mistanke om RS-virus, kan der tages en lille slimprøve fra næsen og inden for 1 døgn, kommer der svar på, om prøven indeholder virus.

Barnets vejrtrækningsbesvær lindres med saltvandsinhalationer på maske for at løsne slim. Evt. Ventolineinhalation, hvis barnet er astmatisk.

Det meget påvirkede barn kan have gavn af CPAP-behandling, hvor barnet ånder ud mod et overtryk, som laves ved at der blæses ilt/luft ind i næsen gennem en lille næsetryne.

Drikker barnet ikke tilstrækkeligt, kan der gives væsketilskud i form af sonde lagt ned i mavesækken eller gennem et drop i en blodåre. Det vil ofte være nødvendigt at tage blodprøver løbende, for at vurdere barnets evne til at trække vejret, væskebalancen og evt. udvikling af infektion med bakterier.

Nogle gange vil det være nødvendigt at suge luftvejene fri ved hjælp af et sugekateter. Barnet kan hjælpes til at hoste det seje slim op ved at bevæges, tages op og vendes i sengen. Personalet vil evt. instruere i, hvordan du bedst hjælper dit barn.


Forebyggelse
Det er svært at forebygge, da smitte optræder ved tæt kontakt med andre mennesker, både indenfor familien men også i institutioner og skoler.
Hyppig håndvask - især efter kontakt med snot og spyt.

Nyfødte og specielt for tidligt fødte, bør ikke være i tæt kontakt med forkølede. Det hjælper ikke at holde barnet indendørs, tværtimod nedsættes smitterisikoen udendørs.


Når barnet kommer hjem

Barnet udskrives når vi vurderer at tilstanden er vendt til det bedre og barnet vurderes at kunne klare sig fint der hjemme. Det betyder ikke at barnet nødvendigvis er helt ovre sin infektion.
Selvom barnet er frisk, udskiller det virus 3-4 uger efter sygdommens begyndelse. Vi anbefaler, at barnet ikke er sammen med andre børn under ½ år i den periode (fraset små søskende). Barnet kan komme i institution igen, når det er frisk og ikke har voldsom hoste og feber. Er der mulighed for et par ekstra dage hjemme, risikerer barnet ikke straks ny smitte.

LogoRegion Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk